Završna konferencija Via Dinarice

U Sarajevu je 11.12.2017. godine održana završna konferencija projekta Via Dinarice na kojoj je svoje predstavnike imala i općina Vareš.

Na konferenciji, koja se simbolično održala na Međunarodni dan planina,  predstavljene su ljepote i potencijali dinarskog planinskog područja putem zanimljivih i živopisnih prezentacija rezultata projekta “Via Dinarica”, ostvarenih na planu razvoja turizma i doprinosa lokalnom ekonomskom rastu u BiH. Premijerno je prikazan i film o “Via Dinarici”, te izložba fotografija i “Via Dinarica” web portal i mobilna aplikacija.

Konferenciju su svojim obraćanjem otvorili  Mirko Šarović ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH, Senzin Sinanoglu rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH te Andrew Boegel direktor Ekonomske kancelarije Misije USAID-a u BiH. U nastavku je ministrica turizma FBiH Edita Đapo, održala prezentaciju na temu “Via Dinarica kao platforma za razvoj turizma”.

Održane su i dvije panel diskusije, na temu: “Via dinarica kao regionalna turistička destinacija” i ” Via dinarica kao sredstvo za razvoj lokalnih zajednica”. U ovim diskusijama su učestvovali i predstavnici vareške turističke zajednice: Boško Andrić i Gordana Berberović.