• Bobovac
  • Bobovac
  • Bobovac
  • Bobovac
  • Bobovac

Kraljevski grad Bobovac

Sagrađen sredinom 14.stoljeća grad Bobovac je bio najznačajnija utvrda srednjovjekovne Bosne. Kao stolno mjesto bosanskog bana Stjepana II Kotromanića koji je preduzeo prve korake na njegovoj izgradnji nešto prije polovine XIV vijeka, zatim bosanskih kraljeva od Tvrtka I do Tomaša, do 1461. godine, Bobovac je bio ključ bosanskog kraljevstva. Zato se pri pokušajima da se domognu bosanskog prijestolja ili pri rušenju bosanske države, jurišalo na Bobovac.

Grad je kao kraljevsko sjedište bio administrativno – vojni centar bosanske države, a u njemu se čuvala bosanska kraljevska kruna. Tu su sahranjeni bosanski kraljevi Ostoja, Tvrtko II i Stjepan Tomaš. Posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević (1461.-1463.), zbog neposredne opasnosti od Osmanlija, prenosi kraljevski dvor u Jajce. Po zauzeću grad Bobovac je iz opravdanih, strateških razloga razoren 1463. godine, što su potvrdila i arheološka istraživanja, a zatim su Osmanlije na ruševinama kraljevskog dvora podigle neophodne objekte za njihov boravak u gradu (1463-1626).

Ostaci ovog čuvenog grada se nalaze na dvadesetak kilometara udaljenosti od Vareša u neposrednoj blizini sela Mijakovića i Dragovića. I danas posjetioci mogu uz pratnju naših vodiča doživjeti dio bogate historije ovog grada i srednjovjekovne Bosne, čija je sudbina bila neraskidivo vezana. Hodati istim onim stazama kojima su hodali slavni bosanski vladari, bosanska vlastela i gledati predivni krajolik koji okružuje Bobovac za svakog posjetioca pruža nezaboravno iskustvo.

Na samom ulazu u Kraljevski grad Bobovac nalazi se i suvenirnica Turist info centra općine Vareš u kojoj se svakim danom nalazi dežurni turistički vodič. Ulaz na prostor Kraljevskog grada Bobovca se naplaćuje u iznosu od 2 konvertibilne marke.