Mijakovići-Bobovac među 14 najljepših sela u BiH

Početna > Novosti > Mijakovići-Bobovac među 14 najljepših sela u BiH

Četrnaest sela iz cijele BiH  proglašeno je Najljepšim selima Bosne i Hercegovine na ceremoniji koja se održala  14. decembra 2022. godine, u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH u Sarajevu.

Prve pobjednike takmičenja odabrao je žiri sastavljen od stručnjaka iz oblasti arhitekture, kulturnog naslijeđa i ruralnog razvoja.

Bosna i Hercegovina dobila je listu najljepših sela u okviru takmičenja organiziranog u sklopu USAID-ovog partnera - Udruženja za razvoj ruralnog turizma u BiH (Alterural). Radi se o 14 sela iz cijele države.

U prvoj grupi nagrađenih su: Blagaj (Grad Mostar), Mijakovići – Bobovac (Općina Vareš), Bratač (Opština Nevesinje), Guča Gora (Općina Travnik), Kraljeva Sutjeska (Općina Kakanj), Krupa na Vrbasu (Grad Banja Luka), Martin Brod (Grad Bihać), Ostrožac (grad Cazin), Pecka (Opština Mrkonjić Grad), Prokoško jezero (Općina Fojnica), Ravno (Općina Ravno), Stupe - Žabljak (Grad Livno), Umoljani (Općina Trnovo) i Vranci (Općina Kreševo).

Ova naselja će se, prema riječima direktorice Misije USAID-a u BiH Courtney Chubb, sada pridružiti prestižnom klubu lokacija u drugim državama širom svijeta za koja se pokazalo da su značajno profitirala u turističkom, ali i ekonomskom smislu.

Uz podršku Vlade SAD-a, a putem USAID-ovog projekta Podrška razvoju održivog turizma, udruženje Alterural će, kako je navela njegova izvršna direktorica Sarah Devisme, pobjednicima pružiti dugoročnu podršku kroz edukaciju, publicitet i umrežavanje kako bi tim selima pomogli da razvijaju turizam istovremeno čuvajući svoje prirodno i kulturno naslijeđe.

Ruralni razvoj

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo je izjavila da je to ministarstvo izradilo skupa sa USAID-om Strategiju razvoja turizma FBiH 2022. - 2027. u kojoj su prioriteti ruralni razvoj i razvoj seoskog turizma.

"Važno je da se brendiraju i promovišu i bh. sela, a svako od njih ima svoj način života, drugačiju tradiciju i kulturu, tako da se mogu privući ne samo domaći, nego i strani turisti", istakla je Đapo, te dodala kako će se brendiranjem i promoviranjem ovih sela, omogućiti ekonomski razvoj lokalne zajednice, unapređenje poljoprivrede, ali i da stanovništvo ostane na tim područjima.

Inicijativu "Najljepša sela" pokrenulo 1981. godine francusko udruženje "Les Plus Beaux villages de France", s ciljem populariziranja ruralnih naselja.

Tekst i foto: Alterural