Učenici Katoličkog školskog centra iz Sarajeva u posjeti Bobovcu i Varešu

Tmurno jutro i pljusak nisu obeshrabrili grupu od 80-ak učenika Katoličkog školskog centra iz Sarajeva da školske klupe zamjeni učenjem na terenu na prostoru Kraljeve Sutjeske i Vareša. 70-ak učenika 9-tih razreda osnovne škole i desetak gimnazijalaca, zajedno sa svojim profesorima, stigli su u Kraljevu Sutjesku u jutarnjim satima.

U franjevačkom samostanu ih je srdačno dočekao gvardijan fra Željko koji je u crkvi sv. Ivana Krstitelja učenike upoznao sa poviješću samostana i vrijednostima koje samostan čuva. Učenici su u nastavku posjete obišli samostansku knjižnicu, muzej i obližnji lokalitet Grgurevo, Dusperovu kuću, te se kanjonom rječice Bukovice uputili ka Bobovcu.

Iznenađenja u vidu visokog vodostaja Bukovice i nekoliko srušenih stabala na putu nisu nas spriječili da nešto poslije 12 sati stignemo pod Bobovac. Kratka pauza u hladovini starih bukvi, dobro je došla za skupljanje snage za obilazak Bobovca. Položaj Bobovca na strmim liticama, bio je iznenađenje za većinu učenika. Kratko upoznavanje sa poviješću Bobovca i poneka legenda još su više pobudili interesiranje učenika, pa su uslijedila i brojna pitanja.

Nakon obilaska Bobovca autobusima smo se uputili u Vareš. Zajednički smo otišli pogledati staru crkvu sv. Mihovila, sa čijom bogatom poviješću je učenike upoznao fra Anto. Tu smo i djeci iz Male škole predali nekoliko simboličnih poklona koje su pripremili učenici iz Sarajeva. Nakon toga učenici su se samostalno uputili u obilazak Vareša prema svojim željama. Neki su se uputili u obilazak starog dijela grada, dok su se drugi uputili ka Kamenom mostu i jezeru Nuli.

Već vidno umorni, puni lijepih dojmova i sa nekim novim saznanjima uputili smo se kućama. Lijepi dojmovi i osmjesi na licima neka budu pozivnica i drugima na lijepo i korisno proveden dan.