Održana radionica „Okoliš i izgradnja strategija održivog razvoja u planinskim i ruralnim područjima“

U sklopu projekta “Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva sa ciljem diversifikacije ruralne ekonomije”   kojeg provodi organizacija „Alterural“ danas je u velikoj sali Općine Vareš održana radionica pod nazivom „Okoliš i izgradnja strategija održivog razvoja u planinskim i ruralnim područjima“. Inače, partner u ovom trogodišnjem projektu je između ostalih i Udruženje žena „Forum žena Strica-Zarudje“. Konačni cilj projekta je razvijanje četiri ruralne turističke destinacije oko Sarajeva uključivanjem svih relevantnih interesnih grupa na ovom ruralnom području. Pored Vareša u ovaj projekat su uključeni i općine

Kreševo, Ilijaš, Fojnica, Sarajevo Centar, Sarajevo Stari Grad te Istočni Stari Grad.

Organizator i nosioc projekta je „Alterural“ – neprofitna, nevladina organizacija posvećena razvoju, promociji i profesionalizaciji ruralnog turizma u Bosni i Hercegovini. „Alterural“ radi na razvoju ruralnog turizma s ciljem održavanja snažnog društvenog umrežavanja seoskih domaćinstava koji žive uglavnom od poljoprivrede a  kojima turizam može predstavljati dodatni izvor prihoda.

Današnja radionica za cilj je imala prenošenje iskustava u ruralnom turizmu na primjeru nekoliko italijanskih regija, a predavač je bio gospodin Luca Lietti. Na radionici su pored učesnika projekta sa prostora vareške općine učestvovali i predstavnici nekih od sarajevskih općina, te iz općina Fojnica, Kreševo i Ilijaš.