Obilježen 2. Via Dinarica dan

Turist info centar Vareš je u saradnji sa OI „Zvijezda“ Vareš, P.S.D „Perun“ Vareš i K.E.S. „Perun-Va“, obilježio 2. Via Dinarica dan planinarskim pohodom na Perun i njegov najviši vrh Karasovinu. Karasovina je inače sa svojim 1472 metra nadmorske visine, najviši vrh u našoj općini, ali i Zeničko-dobojskom kantonu. Oko 50 učesnika ovog pohoda su se popeli na Karasovinu rutom: Rajčevac- Riža- Taborak- Javorje – Karasovina. Nakon kraće pauze na samom vrhu uslijedila je posjeta P.D. „Javorje“ gdje je za učesnike pohoda bio organizovan ručak.

Via Dinarica je planinarska „mega“ staza koja povezuje planine Dinarida i proteže se od Slovenije do Albanije. Podijeljena je na tri rute: bijelu, zelenu i plavu. Bijela linija vodi visokim vrhovima Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Albanije. Namijenjena je iskusnim planinarima i alpinistima željnim avanture i težih uspona na vrhove.

Zelena linija Via Dinarice vodi kroz zaleđe, odnosno guste šume i proplanke svih ranije nabrojanih zemalja sa dodatkom Srbije. Plava linija vodi morskom obalom od Slovenije do Albanije a jednim svojim dijelom prolazi i kroz Hercegovinu.

Vareš i njegove planine se nalaze na zelenoj liniji Via Dinarice, koja je osmišljena kao idealna destinacija za porodice sa djecom, planinare-početnike, bicikliste i sve ostale željne rekreativnog odlaska u planine.