Staza Zlatna jabuka

Nešto sasvim drugačije
Staza Zlatna jabuka pruža doživljaj i drugačiju vrstu hodanja na planini Zvijezdi. Budući da je dio vareške transverzale Zvjezdane staze, ljepota same staze i kraja je prepoznata od lokalnih planinara. Ova planina nije najpoznatija planina u Bosni i Hercegovini ali je itekako atraktivna, prolazeći kroz visoku šumu izlazi se na livade i pašnjake sa planinskom travom i uređenim izletištima. Svi posjetitelji su oduševljeni bogatstvom narodnih predaja o vili sa Zvijezde, rudarenju u ovim krajevima i starim gradovima u okolici, na ovom području posebno zimi atraktivno je krpljanje. Staza koja prolazi padinama Zvijezde kroz planinska sela i visoku šumu ugodna je za pješačenje i u najtoplijim danima, a raznoliki biljni i životinjski svjet putovanju daju posebnu draž. Pješačenje ovim dijelom planine Zvijezde je veoma interesantno, sa nekolicine mjesta pružaju se prelijepi pogledi prema planinama srednje Bosne:Bjelašnici, Vranici, Vlašiću, Trebeviću, Treskavici, Jahorini, Selačkoj planini, Budoželjskoj planini i Perun, pošto je niža od njih pruža se prilika za uživanje i fotografiju.
Narodne predaje o villama i starim gradovima
Budući da je pješačka staza izgrađena tako da se savlada veliki uspon, a da nema velikih uspona na stazi, pogodna je za goste slabije kondicione spreme i djecu od 12 godina. Staza prolazi kroz visoku šumu i proplanke zbog toga je ugodna za pješačenje. Prolazeći ovu stazu gostima se pruža mogučnost da vide čime su se stanovnici ovog kraja bavili, kako su živjeli i kako danas žive. Poseban utisak na goste ostave priče o rudarstvu, posebno u zadnje vrijeme kako su počela istraživanja ruda obojenih i plemenitih metala, svakako ne smijemo izostaviti ni veliko bogatstvo narodnih predaja koje ispričane od vodiča pješačenju daju poseban ugođaj. Prethodno iskustvo nije potrebno. Čak mogu sudjelovati i djeca od 12 godina u pratnji roditelja. Ne zaboravite ponijeti svoju kremu za sunčanje, grickalice i vodu. U slučaju hladnijeg vremena uzmite majicu dugih rukava.
Kratki put
09:00 – dolazak na odredište – Vareš
09:10 – Priprama za putovanje i sigurnosni vodič09:10 – Obilazak grada /jezero Smreka-Nula, Spomenici, Jednolučni kameni most na rijeci Stavnji, Graditeljska cjelina župne crkve sv. Mihovila, pravoslavna crkva Pokrova Presvete Bogorodice/ (opcija + ulaznice)
09:30 – priprama za putovanje i sigurnosni vodič
09:35 - početak putovanja
11:40 – dolazak na planinarski dom „Mekuše“
13:40 - dolazak na vrh Krš 1349 mnv.
14: 40 – dolazak do planinarskog doma „Mekuše“
14:45 – polazak za Vareš
16:00 – dilazak u Vareš
16:20 - polazak za Sarajevo
17:40 - povratak u Sarajevo
Bilješke o putovanju
Veličina grupe
Min. 8 - maksimalno 16 osoba po grupi . Veće grupe na upit. NAPOMENA: Ukoliko grupa ima manje od 4 prijavljene osobe, a klijent svejedno želi da se izlet održi, cijena izleta se popvisuje za 20% cijene po osobi.
Zahtjevnost
Umjereno
Staza je lagana (tehnički T1, kondiciono K1)
Popis opreme
• kratke hlače i šešir
• Majica i cipele za hodanje (ili sportske cipele)
• ručnik
• krema za sunčanje
• voda i grickalica (opcija)
Visit Vareš nije odgovoran za gubitak ili oštećenje Vaših ličnih predmeta.
Cijene:
CIJENA NA UPIT
• Sve cijene su po osobi izražene u KM
• Minimalna dob: 12 godina u pratnji roditelj(i)
• Popust za dijecu ne vrijedi
• Grupni popust: vrijedi za grupe od 20 i više
Šta je uključeno:
• Vodič na engleskom jeziku
• Ulaznice ako se tura kombinuje sa nekom turističkom atrakcijom (opcija)
Šta nije uključeno:
• Dolazni – odlazni prijevoz autobusom ili kombijem
• Ručak ili piknik
• Ulaznice ako se tura kombinuje sa nekom turističkom atrakcijom
• Potrebna oprema
• Osiguranje
• Dodaci
Add-ons
PRIJENOS - na zahtjev; dodatni trošak izračunava se po osobi, ovisno o točki preuzimanja i 
broju osoba, od 20 KM po osobi
Galerija
Jezero Nula u rudokopu Smreka
Jezero je vještačko, nastalo prestankom površinske eksploatacije ruda željeza devedesetih godina prošlog stoljeća. Intervencijama voda je odvedena prokopom do rijeke Stavnje i u to vrijeme je uređen mol i plaža. Varešani jezero koriste za kupanje mada je vlasnik koncesije na rudokop Smreka stavio table da je kupanje zabranjeno. Jezero je poribljeno za pecanje se plača dnevna dozvola po propisanoj tarifi.
Spomenik rudaru
Urbani dio općine Vareš krase mnogobrojni spomenici podignuti u znak sjećanja na osobe i događaje iz prošlosti koje su obilježile Vareš.
Svaki od ovih spomenika ima priču iza sebe, obilazak Vareša uz pratnju vodiča je lijepa prilika da se sazna ta priča.
Jednolučni kameni most na rijeci Stavnji
Tačne podatke o gradnji mosta i graditeljima mosta nemamo, ali se za gradnju mosta veže lijepa narodna predaja o ljubavi na bosanski način. Posjetom Varešu uz pratnju vodiča saznat ćete ovu narodnu predaju.
Planinarski dom "Mekuše"
Planinarski dom je otvoren svaki dan. Moguće je noćiti, spavanje je u dvije spavaone sa kapacitetom od 30 ležaja, dom raspolaže i salom sa kapacizetom 35 stolica i baštom sa 40 stolica.
Ostale fotografije
Pitanja
Otkaz putovanja od strane Visit Vareš
U slučaju ekstremnih vremenskih uvjeta, Visit Vareš zadržava pravo odgode datuma izvođenja aktivnost, ako je moguće za dan ili dva prije ili nakon rezerviranog datuma. Ukoliko promjena termina nije moguća, Vaše uplate će biti u cijelosti vraćene. Ostale uvjete putovanja možete pročitati - Uvjeti putovanja.

Osoblje i stručnjaci
Vodiči Visit Vareš i voditelji putovanja dat će sve od sebe da Vam osiguraju najbolje iskustvo bez da ugroze Vašu sigurnost u bilo kojem trenutku. To može značiti odmicanje od originalnog plana puta da bi se izbjegle neugodnosti i/ili rizici, koji mogu biti uzrokovani izvanrednim situacijama.

Klima

Ljeta su obično topla i sunčana. Od maja do oktobra temperature su ugodne za hodanje i bicikliranje. Uvijek postoji mogućnost za kišna razdoblja pa je neophodno ponijeti odgovarajuću odjeću i obuću za slučaj lošeg vremena.

Pitanja
Ukoliko imate dodatnih pitanja nazovite nas na +38761547190. Ovdje smo da Vam pružimo sve potrebne informacije. Također možete posjetiti našu web stranicu na www.visitvares.com