Staza perunska

Nešto sasvim drugačije
Staza perunska pruža doživljaj i drugačiju vrstu hodanja. Budući da je dio poznatije Zelene staze Via dinarica za pješačenje. Ova planina nije najpoznatija planina u Bosni i Hercegovini ali je itekako atraktivna, prolazeći kroz visoku šumu izlazu se na livade i pašnjake sa planinskom travom i borovničnjacima. Svi posjetitelji su oduševljeni bogatstvom šumskih plodova borovnice, ljekovitog bilja, gljiva, začinskog bilja koje mogu ubrati u zavisnosti od sezone, na ovom području posebno zimi atraktivno je krpljanje i turno skijanje. Staza koja prolazi padinama Peruna kroš visoku šumu ugodna je za pješačenje i u najtoplijim danima, a raznoliki biljni i životinjski svjet putovanju daju posebnu draž. Pješačenje Perunom je veoma interesantno sa nekolicine mjesta pružaju se prelijepi pogledi prema planinama srednje Bosne: Vranica, Bjelašnica, Trebević, Treskavica, Ravan, Zvijezda i druge, pošto je niža od njih pruža se prilika za uživanje i fotografiju.
Priče i mitologija starih slavena
Budući da je pješačka staza izgrađena tako da na samom početku ima veliki uspon ne predstavlja veliki problem jer uspon se vrši kroz visoku šumu. Zbog toga je ugodno za pješačenje. Prolazeći kroz gustu mješanu šumu prvo jele i smrče, a poslije bukve, graba, javora i hrasta može se vidjeti inverzija šumskih sastojina gdje su četinarske šume na nižim nadmorskim visinama od listopadnih i uživati u miru i zvukovima prirode šumovima vjetra i cvrkutu ptica. Historija mjesta i mitologija starih slavena hodanju daje posebnu čar, vjerovanja starih slavena toponimija okolnih mjesta isprepletenih sa narodnim predajama na svakog posjetitelja ostave poseban utisak. Prethodno iskustvo nije potrebno. Čak mogu sudjelovati i djeca od 12 godina u pratnji roditelja. Ne zaboravite ponijeti svoju kremu za sunčanje, grickalice i vodu. U slučaju hladnijeg vremena uzmite majicu dugih rukava.
Kratki put
09:00 – dolazak na odredište – Vareš Majdan
09:10 – Priprama za putovanje i sigurnosni vodič
09:30 - početak putovanja
11:50 – dolazak u planinarski dom „Javorje“
13:00 – odmor za pikniki piće u planinarskom domu
13:10 – nastavak pješačenja odlazak na vrh Karasovina 1472 mnv.
14:00 – dolazak na vrh Karasovina 1472 mnv.
14:30 – polazak nazad do Vareš Majdana
18:00 - povratak u Sarajevo
Bilješke o putovanju
Veličina grupe
Min. 8 - maksimalno 16 osoba po grupi . Veće grupe na upit. NAPOMENA: Ukoliko grupa ima manje od 4 prijavljene osobe, a klijent svejedno želi da se izlet održi, cijena izleta se popvisuje za 20% cijene po osobi.
Zahtjevnost
Umjereno
Staza je lagana (tehnički T1, kondiciono K2)
Popis opreme
• kratke hlače i šešir
• Majica i cipele za hodanje (ili sportske cipele)
• ručnik
• krema za sunčanje
• voda i grickalica (opcija)
Visit Vareš nije odgovoran za gubitak ili oštećenje Vaših ličnih predmeta.
Cijene:
CIJENA NA UPIT
• Sve cijene su po osobi izražene u KM
• Minimalna dob: 12 godina u pratnji roditelj(i)
• Popust za dijecu ne vrijedi
• Grupni popust: vrijedi za grupe od 20 i više
Šta je uključeno:
• Vodič na engleskom jeziku
Šta nije uključeno:
• Dolazni – odlazni prijevoz autobusom ili kombijem
• Ručak ili piknik
• Ulaznice ako se tura kombinuje sa nekom turističkom atrakcijom
• Potrebna oprema
• Osiguranje
• Dodaci
Add-ons
PRIJENOS - na zahtjev; dodatni trošak izračunava se po osobi, ovisno o točki preuzimanja i 
broju osoba, od 20 KM po osobi
Galerija
Pogled sa Peruna
Perun kod Vareša je,ne toliko poznata, ali planina sa velikim potencijalom za razvoj turizma.Dosada rijetko spominjana kao atraktivna izletnička destinacija, nedovoljno isticana a ipak – prelijepa planina. Perun se nalazi između Vareša i Bobovca ili Kraljeve Sutjeske i jedno je od kultnih mjesta u vjerovanju starih Slavena. Upravo na Perunu se nalazi i planinarski dom “Javorje” koji predstavlja svojevrsnu „kuću za odmor“ svakome ko se odluči posjetiti ga. Dom se nalazi na nekih sat do sat i po hoda (zavisno od vašeg kondicionog stanja ) obilježenim stazama iz Vareša i Vareš Majdana. Dom posjeduje i internet. Treba istaći i to da se dom nalazi na nadmorskoj visini od 1427 metara, a inače, najveći vrh u Zeničko-Dobojskom kantonu, upravo je Karasovina na Perunu od 1472 metara nadmorske visine. Bez obzira na nadmorsku visinu Perun je jedna pitoma planina s predivnim pejzažima koji će obogatiti vašu šetnju ljeti a zimi pojačati užitak skijanja ili bordanja. Inače, ovu planinu jako često posjećuju biciklisti,motociklisti a redovno se održava i džipijada na putevima i stazama koji su idealni za „adrenalinske“ sportove.
Vrh Karasovina 1472 mnv.
Vrh Karasovina je najviši vrh Zeničko – dobojskog kantona. Na vrhu su postavljena dva sjenika sa stolovima i klupama, sto sa klupama, ormarić sa knjigom i pečatom vrha, Roštilj, korpa za smeće i markir vrha. Staze do vrha su dobro označene. Pošto je vrh obrastao listopadnom šumom nema lijepa pogleda sa vrha, ali na putu za vrh Karasovina može se pogledati sa drugih vrhova poput Popova čardaka ili pak Grede.
Planinarski dom "Javorje"
Planinarskim domom „Javorje“ gospodari P.S.D. „Perun“ Vareš. Dom je, u ovom obliku, napravljen 1952. godine. Raspolaže sa salom kapaciteta do 50 osoba, u dvorištu doma postavljeni su stolovi sa klupama kapaciteta do 60 osoba, dom raspolaže sa tri spavaone i apartmanom kapaciteta 37 ležaja. Dom je opskrbljen i vikendom je prisutan domar, ostalim danima po dogovoru.
Ostale fotografije
Pitanja
Otkaz putovanja od strane Visit Vareš
U slučaju ekstremnih vremenskih uvjeta, Visit Vareš zadržava pravo odgode datuma izvođenja aktivnost, ako je moguće za dan ili dva prije ili nakon rezerviranog datuma. Ukoliko promjena termina nije moguća, Vaše uplate će biti u cijelosti vraćene. Ostale uvjete putovanja možete pročitati - Uvjeti putovanja.

Osoblje i stručnjaci
Vodiči Visit Vareš i voditelji putovanja dat će sve od sebe da Vam osiguraju najbolje iskustvo bez da ugroze Vašu sigurnost u bilo kojem trenutku. To može značiti odmicanje od originalnog plana puta da bi se izbjegle neugodnosti i/ili rizici, koji mogu biti uzrokovani izvanrednim situacijama.

Klima

Ljeta su obično topla i sunčana. Od maja do oktobra temperature su ugodne za hodanje i bicikliranje. Uvijek postoji mogućnost za kišna razdoblja pa je neophodno ponijeti odgovarajuću odjeću i obuću za slučaj lošeg vremena.

Pitanja
Ukoliko imate dodatnih pitanja nazovite nas na +38761547190. Ovdje smo da Vam pružimo sve potrebne informacije. Također možete posjetiti našu web stranicu na www.visitvares.com