Staza kroz sela

Nešto sasvim drugačije
Staza kroz sela pruža doživljaj i drugačiju vrstu hodanja na planini Zvijezdi. Budući da je dio poznatije Zelene staze Via dinarica za pješačenje, staze Zdrave hrane i transverzale Zvjezdane staze. Ova planina nije najpoznatija planina u Bosni i Hercegovini ali je itekako atraktivna, prolazeći kroz visoku šumu izlazi se na livade i pašnjake sa planinskom travom i uređenim izletištima. Svi posjetitelji su oduševljeni bogatstvom kulinarske ponude domaćim receptima za jela i pića kao i proizvodima koje mogu kušati i kupiti, na ovom području posebno zimi atraktivno je krpljanje. Staza koja prolazi padinama Zvijezde kroz planinska sela i visoku šumu ugodna je za pješačenje i u najtoplijim danima, a raznoliki biljni i životinjski svjet putovanju daju posebnu draž. Pješačenje ovim dijelom planine Zvijezde je veoma interesantno sa nekolicine mjesta pružaju se prelijepi pogledi prema planinama srednje Bosne: Zvijezdu, Smolin, Konjuh, Tajan i Perun, pošto je niža od njih pruža se prilika za uživanje i fotografiju.
Upoznajte Bosnu i Hercegovinu kroz njena sela
Budući da je pješačka staza izgrađena tako da nema velikih uspona pogodna je za goste slabije kondicione spreme i djecu od 12 godina. Staza prolazi kroz prelijepa bosanska, planinska sela zbog toga je ugodna za pješačenje. Prolazeći kroz sela gostima se pruža mogučnost da vide čime se stanovnici tih sela bave, kako žive i probaju razne delicije. Poseban utisak na goste ostave posjete farmama i razgovori sa domaćinima o poslu i svakodnevnim temama uz kušanje pića i jela. Prethodno iskustvo nije potrebno. Čak mogu sudjelovati i djeca od 12 godina u pratnji roditelja. Ne zaboravite ponijeti svoju kremu za sunčanje, grickalice i vodu. U slučaju hladnijeg vremena uzmite majicu dugih rukava.
Kratki put
09:00 – dolazak na odredište – Vareš
09:10 – Obilazak grada /jezero Smreka-Nula, Spomenici, Jednolučni kameni most na rijeci Stavnji, Graditeljska cjelina župne crkve sv. Mihovila, pravoslavna crkva Pokrova Presvete Bogorodice/ (opcija + ulaznice)
09:10 – priprama za putovanje i sigurnosni vodič
09:15 - početak putovanja obilazak tunela/pećine Stijene
09:45 – parkiranje vozila kod restorana „Sirena“
10:00 - početak putovanja prema selu Zarudje
10:50 – dolazak na izletište „Wigwam“
11:00 – odmor za pikniki piće na izletištu (opcija)
11:10 – nastavak pješačenja odlazak na izletište i vrh Obla Glava 1208 mnv.
12: 50 – polazak nazad do Restorana „Sirena“
14:20 - polazak za Sarajevo
15:20 povratak u Sarajevo
Bilješke o putovanju
Veličina grupe
Min. 8 - maksimalno 16 osoba po grupi . Veće grupe na upit. NAPOMENA: Ukoliko grupa ima manje od 4 prijavljene osobe, a klijent svejedno želi da se izlet održi, cijena izleta se popvisuje za 20% cijene po osobi.
Zahtjevnost
Umjereno
Staza je lagana (tehnički T1, kondiciono K2)
Popis opreme
• kratke hlače i šešir
• Majica i cipele za hodanje (ili sportske cipele)
• ručnik
• krema za sunčanje
• voda i grickalica (opcija)
Visit Vareš nije odgovoran za gubitak ili oštećenje Vaših ličnih predmeta.
Cijene:
CIJENA NA UPIT
• Sve cijene su po osobi izražene u KM
• Minimalna dob: 12 godina u pratnji roditelj(i)
• Popust za dijecu ne vrijedi
• Grupni popust: vrijedi za grupe od 20 i više
Šta je uključeno:
• Vodič na engleskom jeziku
Šta nije uključeno:
• Dolazni – odlazni prijevoz autobusom ili kombijem
• Ručak ili piknik
• Ulaznice ako se tura kombinuje sa nekom turističkom atrakcijom
• Potrebna oprema
• Osiguranje
• Dodaci
Add-ons
PRIJENOS - na zahtjev; dodatni trošak izračunava se po osobi, ovisno o točki preuzimanja i 
broju osoba, od 20 KM po osobi
Galerija
Plan tunela/pećine Stijene
Pećina Ponikva kod Vareša služi već odavno kao lokalni makadamski put koji povezuje Vareš sa dolinom Krivaje. Za lokalne potrebe (pilana i veći broj sela na Zvijezdi) pećina je na nekoliko mjesta vještački proširena da bi veći kamioni sa građom mogli nesmetano prolaziti. Pećina je i aktivni ponor riječice Ponikve.
Pećina Ponikva se sastoji od jednog glavnog kanala koji služi kao tunel i dva manja koja su aktivna, budući da u jedan od njih ulazi riječica Ponikva, a kroz drugi (koji je nastavak prvoga) izlazi za vrijeme velikih voda kad ponor na kraju prvog kanala može da primi svu vodu. Postoje i stari fosilni kanali na većoj visini. Sa aktivnim kanalom povezani su sa nekoliko užih vertikanih kanala. Jedan takav kanal nalazi se na lijevoj strani (gledano od strane Vareša), na kojih 100 metara udaljenosti. Poslije nekoliko metara uskog kanala dolazi se do jedne prostorije kružnog oblika koja je po drvenoj konstrukciji služila u ne tako davnoj prošlosti i za boravak čovjeka. Odmah poslije „ulaza“ u tu prostoriju, na tlu je nađeno nekoliko kostiju šišmiša: tri nekompletne podlaktice i 2 nadlaktice (femura). Prema ključu (Felten et al., 1973) humerusi su pripadali vrstama Eptesicus serotinus Schreber, 1774 i Myotis myotis Borkhausen, 1797 / Myotis blythii Tomes, 1857. U toku našeg boravka (u martu 1997. godine) iz unutrašnjosti kanala je izletio i ponovo uletio u mali zasvođeni dimnjak jedan Rhinolophus sp. Od ranije je iz Vareša poznat nalaz Rhinolophus hipossideros Bechstein, 1800 (Felten et al., 1977) koji se nalazi u zbirci Forschungsinstitut Senckenberg (Njemačka).
Nedaleko od ulaza u spomenuti sporedni kanal u martu 2007. Godine na kolovozu je nađen jedan pregažen primjerak Rhinolophus sp. Razlozi za njegovu smrt su isključivo veliki kamioni koji saobraćaju vrlo intenzivno kroz ovaj tunel, a koji svojim poprečnim dimenzijama smanjuju na minimum šansu da ih šišmiš, koji izleti iz sporednog kanala, izbjegne.
S obzirom na intenzitet saobraćaja velikih kamiona kroz tunel/pećinu tokom dana za očekivati ne nove slučajeve usmrćenih šišmiša. Jednostavna akcija koja bi se sastojala u smanjenju brzine prolaska kamiona pored ovog sporednog kanala.
Unutar Tunela/pećine pored regionalnog puta (saobraćaj se odvija u oba pravca) uređena je i staza za pješake, prostor je osvjetljen tako da daje mogućnost posjeta turistima.

Ribnjak sirena
Ribnjak "Sirena" nalazi se u Varešu i nudi uvijek svježu pastrmku. Pored restorana ima i odlična igraonicaza djecu. Rinjak „Sirena“ se nalazi u srcu prirode. Na ovom mjestu moguće je organizovati ručak po dogovoru sa vlasnikom, nudi se široka lepeza jela najpopularnije jelo je svjeđa pastrmka.
Selo Zarudje i Strica sa masivom Oble glave 1208mnv.
Sela Zarudje i Strica su stara turistička sela još iz vremena SFRJ, nekoliko kuća izdaje sobe i apartmane za posjetioce, nekoliko vikendica i kuća izdaju se kao kuće za odmor. U selu postoji nekoliko proizvođača zdrave hrane: med, pekmezi, likeri, alkoholna pića, domaći sokovi, svježa riba pastrmka, svježa jaja, tjestenine od heljde i domaćeg brašna, mladi, masni i suđeni sirevi samo su dio ponude.
Izletište Wigwam idealno mjesto za odmor
Izletište nudi pića i jela sa roštilja, dnevni boravak, jahanje konja i ponija u par navrata iz vlastitog iskustva i rada sa vlasnikom i osobljem dozvolili su i postavkljanje šatora i kamp kućica uz naplatu.
Planinarske i brdsko biciklističke staze su uređene i označene
Kroz sela Zarudje i Strica prolazi nekoliko interesantnih staza: „Put zdrave hrane“ je lokalna staza koju su osmislili proizvođači hrane,hranu je moguće kušati i kupiti. Vareška transverzala „Zvjezdane staze“ Dužine je od 158 km sa 21 kontrolnom tačkom, staze su označene i markirane uređena su odmorišta sa sjenicima uz stazu, još je ostalo da se postave kutije sa knjigama i pečatima transverzale, urede izvorišta vode, ako je potrebno popravi markacija i signalizacija i da transverzalu predamo komisiji PSBiH/PSFBiH kako bi ju ozvaničili. Urađene su značke transverzale, amblemi i dnevnici. Ovim selima prolazi i Zelena staza Via dinarica, za svoje potrebe koristi dio trase „Zvjezdanih staza“.
Izletište Obla glava
Izletište je javno, pored sjenika za odmor uređen je i teren za nogomet i odbojku, a do samog izletišta nekada je bila uređena i trim staza koju su zbog sječe šume i nebrige poprilično devastirali.
Ostale fotografije
Pitanja
Otkaz putovanja od strane Visit Vareš
U slučaju ekstremnih vremenskih uvjeta, Visit Vareš zadržava pravo odgode datuma izvođenja aktivnost, ako je moguće za dan ili dva prije ili nakon rezerviranog datuma. Ukoliko promjena termina nije moguća, Vaše uplate će biti u cijelosti vraćene. Ostale uvjete putovanja možete pročitati - Uvjeti putovanja.

Osoblje i stručnjaci
Vodiči Visit Vareš i voditelji putovanja dat će sve od sebe da Vam osiguraju najbolje iskustvo bez da ugroze Vašu sigurnost u bilo kojem trenutku. To može značiti odmicanje od originalnog plana puta da bi se izbjegle neugodnosti i/ili rizici, koji mogu biti uzrokovani izvanrednim situacijama.

Klima

Ljeta su obično topla i sunčana. Od maja do oktobra temperature su ugodne za hodanje i bicikliranje. Uvijek postoji mogućnost za kišna razdoblja pa je neophodno ponijeti odgovarajuću odjeću i obuću za slučaj lošeg vremena.

Pitanja
Ukoliko imate dodatnih pitanja nazovite nas na +38761547190. Ovdje smo da Vam pružimo sve potrebne informacije. Također možete posjetiti našu web stranicu na www.visitvares.com