• Stara arhitektura
  • Stara arhitektura

Stara arhitektura

Stari dio Vareša
Naselje Matijevići, uz Beniće najstarije naselje starog Vareša, ističe se izvanrednim prirodnim i arhitektonskim rješenjima starog bosanskog stila gradnje. Kreševljaković ga naziva “Gorskim selom”. Nekada su se stanovnici ovog naselja tradicionalno opredjeljivali za zanimanja livaca i kovača. Naseljavale su ga obitelji Pejčinovića, Grgića, Koroušića, Brkovića i Vrhovčića, čiji su preci po jednom kazivanju došli iz Duboštice i sa Bobovca, a po drugoj verziji iz doline Krivaje spašavajući se od kuge 1605 – 1608.g. Još uvijek se izdvajaju stare bosanske kuće Grgića i Vrhovčića.
Manipulacija u selu Tribija
Za vrijeme II svjetskog rata, netom sagrađeni krak pruge do sela Tribije, koristili su Nijemci za izvoz šumskih sortimenata. Za potrebe smještaja sagradili su objekat koji se i danas naziva Manipulacija, a koristilo ga je poduzeće “Stupčanica” iz Olova za upravu. Objekat je poslije pripao porodici Karla Bruže.
Kuća u selu Vijaka
Objekat u vlasništvu Gordane Kokorović u selu Vijaka, prema usmenoj predaji potječe s kraja 19. st. U zgradi je bila osnovna škola prije II svjetskog rata.