Staza bosanskih kraljeva

Nešto sasvim drugačije
Staza bosanskih Kraljeva pruža doživljaj i drugačiju vrstu hodanja. Budući da je dio poznatije Zelene staze Via dinarica za pješačenje. Staza bosanskih kraljeva je ujedno i jedan od najljepših. Ovaj predio srednje Bosne je poznat po svojoj kulturno – historijskoj zaostavštini, prvenstveno iz Srednjeg vijeka. Svi posjetitelji su oduševljeni ostatcima starih gradova i kula, samostanima, a ponajviše pričama i narodnim predajama vezanim za Srednji vjiek i boravak bosanskih kraljeva na ovom području. Staza koja prolazi kanjonom ugodna je za pješačenje i u najtoplijim danima, a raznoliki biljni i životinjski svjet putovanju daju posebnu draž. Pješačenje kanjonom se razlikuje od drugih vrsta planinarskih pješačenja iz razloga što se ne savladava veliki uspon i duž kanjona nema lijepih vidikovaca, ali kanjon pruža druge interesantne prilike ua uživanje i fotografiju. Dok se putnici kreću pješke kroz nekoliko ruralnih područja, pruža im se prilika da izbliza pogledaju i dožive staru tradicionalnu arhitekturu i upoznaju sa seoskim načinom života u srednjoj Bosni.
Bezbroj narodnih predanja
Budući da je pješačka staza izgrađena tako da nema velikih uspona. Zbog toga je ugodno za šetnju. Prolazeći kroz gustu mješamu šumu kanjona rijeke Bukovice može se uživati u miru i zvukovima prirode žuboru vode, šumovima vjetra i cvrkutu ptica. Historija mjesta koja povezuje kanjon rijeke bukovice hodanju daje posebnu čar, bezbroj historijskih priča isprepletenih sa narodnim predajama na svakog posjetitelja ostave poseban utisak. Prethodno iskustvo nije potrebno. Čak mogu sudjelovati i djeca od 12 godina u pratnji roditelja. Ne zaboravite ponijeti svoju kremu za sunčanje, grickalice i vodu. U slučaju hladnijeg vremena uzmite majicu dugih rukava.
Kratki put
09:00 - dolazak na odredište – Kraljeva Sutjeska
09:10 – Obilazak Samostan i crkve sv. Ivana Krstitelja, stare bosanske kuće „Duspera“ i džamije Sultan Mehmeda Fatiha.
10:10 - Priprema za putovanje i sigurnosni vodič
11:00 - početak putovanja
13:20 – Obilazak kraljevskog grada Bobovca
14:00 - odmor za piknik kod sjenika na Bobovcu ili ručak u nekom obližnjem seoskom domaćinstvu
15:00 - nastavak trekkinga povratak za Kraljevu Sutjesku ili polazak vozilom nazad
18:00 - povratak u Sarajevo
Bilješke o putovanju
Veličina grupe
Min. 8 - maksimalno 16 osoba po grupi . Veće grupe na upit. NAPOMENA: Ukoliko grupa ima manje od 4 prijavljene osobe, a klijent svejedno želi da se izlet održi, cijena izleta se popvisuje za 20% cijene po osobi.
Zahtjevnost
Umjereno
Staza je lagana (tehnički T1, kondiciono K1)
Popis opreme
• kratke hlače i šešir
• Majica i cipele za hodanje (ili sportske cipele)
• ručnik
• krema za sunčanje
• voda i grickalica (opcija)
Visit Vareš nije odgovoran za gubitak ili oštećenje Vaših ličnih predmeta.
Cijene:
CIJENA NA UPIT
• Sve cijene su po osobi izražene u KM
• Minimalna dob: 12 godina u pratnji roditelj(i)
• Popust za dijecu ne vrijedi
• Grupni popust: vrijedi za grupe od 20 i više
Šta je uključeno:
• Vodič na engleskom jeziku
Šta nije uključeno:
• Dolazni – odlazni prijevoz autobusom ili kombijem
• Ručak ili piknik
• Ulaznice Samostan sv. Ivana Krstitelja Kraljeva Sutjeska i Kraljevski grad Bobovac
• Potrebna oprema
• Osiguranje
• Dodatci
Add-ons
PRIJENOS - na zahtjev; dodatni trošak izračunava se po osobi, ovisno o točki preuzimanja i 
broju osoba, od 20 KM po osobi
Galerija
Samostan sv. Ivana Krstitelja
Franjevački samostan i crkva sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci jesu rimokatolički samostan i crkva koji pripadaju franjevcima. Posvećeni su sv. Ivanu Krstitelju.
Jedini je samostan u franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj, zajedno sa samostanima u Kreševu i Fojnici, koji, uz manja i veća stradanja, aktivno djeluje već gotovo šest i pol stoljeća.
Bosanska vikarija 1375. godine. Sutješki samosan pripada Kustodiji bosanskoj.
Na osnovi dostupnih dokumenata nije moguće precizno odrediti vrijeme podizanja prvotnog samostana. Najvjerojatnije se to dogodilo u prvoj polovici 14. stoljeća, oko 1340. godine. Prvi pisani trag o samostanu nalazimo u popisu franjevačkog pisca Bartola Pisanskog iz 1385. godine. Nakon osmanskog prodora i osvajanja Bosne, bilješku o samostanu nalazimo u jednom osmanskom popisu iz 1469. godine. Pretrpio je teška oštećenja u više navrata. Tako je, tijekom progona 1524. godine, nasilno porušen. Godine 1658. u velikom požaru nestale su brojne samostanske dragocjenosti, a potpuno su izgorjeli arhiv i knjižnica.
Rimokatolički samostani u Bosni u 15. stoljeću.
Samostanska crkva je od onih koje svrstavamo u tzv. propovjedničke crkve. Novi samostan podignut je 1664. godine. U vrijeme bečkog rata, krajem 17. stoljeća, franjevci su ga morali, zbog velikih nameta, napustiti i živjeti po seoskim kolibama. Vratili su se 1704. godine, kad su se političke prilike smirile. Tijekom 19. stoljeća samostan je dva puta rekonstruiran, posljednji put od 1888. do 1890., kada je dobio današnji izgled. Današnji je oblik poprimio 1897. godine. Do početka 20. stoljeća u ovom je samostanu bio organiziran studij filozofije i bogoslovije za dio franjevačkih kandidata. Poslije je u sutješkom samostanu bio smješten i novicijat gdje će ostati sve do 1973. godine.
Samostan i crkva danas imaju bogatu knjižnicu, muzej, galeriju i crkvu sv. Ivana Krstitelja. Ulaz se naplačuje i postoje termini kada se može posjetiti.

Ostaci Tvrđave Grgurevo
Grgurevo dijeli potok Urva. S lijeve strane potoka, u samostanskom dvorištu, koje je otvoreno za posjete, nalazi se prirodni ali i arheološki park sa restauriranim ostacima zidina kraljevskog srednjevjekovnog dvora. Prilazi mu se putem koji ide iz središta mjesta, lijevo od mosta na Trstionici, prema Franjevačkom samostanu. Kada se dođe pred kapiju amfiteatra sa spomenikom Kraljici Katarini, gornjim putem se stiže do drvene kapije, lijevo od crkve, koja ustvari predstavlja ulaz na istočni dio Grgureva. Na samom ulazu je veliki mozaik koji pokazuje da ste stigli u Naše stolno misto, tamo gdje su stolovali srednjovjekovni banovi i kraljevi.
Širokom i lijepo uređenom stazom ulazi se u prirodno i arheološko područje, koje se čuva, uređuje i održava u dobrom stanju, zahvaljujući činjenici da je dio posjeda koji pripada Franjevačkom samostanu.
Jedinstven spoj prirode i historije nalazi se baš na ovom mjestu, koji nije u fokusu interesovanja u odnosu na srednjovjekovne ostatke kraljevskog grada Bobovca. Potpuno nezasluženo. Potok Urva i njegova lijeva obala sa uređenim stazama, restauriranim ostacima zidina kraljvskog dvora, debelom hladovinom, klupama, puteljcima kroz šumski dio samostanskog posjeda na Grgurevu možda su najugodniji i najljepši dio prirode i povijesti Kraljeve Sutjeske.
Ovdje ne pišemo o kulturno historijskom značaju Grgureva i ostacima vladarskog dvora iz 14. i 15 stoljeća, koji je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Ovdje ističemo samo prirodnu ljepotu krajolika i pokušavamo izazvati znatiželju za dolazak i makar kratki boravak na Grgurevu, obroncima Teševa, odakle se pruža panoramski pogled na Kraljevu Sutjesku i pogled na Franjevački samostan iz perspektiva koje su neobične i ljepše od onih na koje smo inače naviknuti gledajući razglednice Našeg stolnog mjesta.
Stara bosanska kuća "Duspera kuća"
Dusper kuća koja je najstarija kuća u centralnoj Bosni, a potiče iz ranog 18-og stoljeća. Kuća je nacionalni spomenik i nalazi se pod zaštitom države. Kuća je otvorena za javnost i predstavlja izvanredan primjer autentične bosanske arhitekture.
Džamija Sultan Mehmeda Fatiha
Na ulazu u selo nalazi se jedna od najstarijih bosanskohercegovačkih džamija. Sagrađena je samo za nekoliko dana i nakon toga nikad više nije bila popravljana i održavana - barem tako kaže predaja. Džamija i njen drveni minaret su otvoreni za posjetitelje. Uživajte u opisima prošlosti ove džamije dok vam ih sa ponosom i sjajem u očima priča kustos ove bogomolje
Mauzolej Kotromanjića Kraljevski grad Bobovac
Sagrađen sredinom 14.stoljeća grad Bobovac je bio najznačajnija utvrda srednjovjekovne Bosne. Kao stolno mjesto bosanskog bana Stjepana II Kotromanića koji je preduzeo prve korake na njegovoj izgradnji nešto prije polovine XIV vijeka, zatim bosanskih kraljeva od Tvrtka I do Tomaša, do 1461. godine, Bobovac je bio ključ bosanskog kraljevstva. Zato se pri pokušajima da se domognu bosanskog prijestolja ili pri rušenju bosanske države, jurišalo na Bobovac.
Grad je kao kraljevsko sjedište bio administrativno – vojni centar bosanske države, a u njemu se čuvala bosanska kraljevska kruna. Tu su sahranjeni bosanski kraljevi Ostoja, Tvrtko II i Stjepan Tomaš. Posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević (1461.-1463.), zbog neposredne opasnosti od Osmanlija, prenosi kraljevski dvor u Jajce. Po zauzeću grad Bobovac je iz opravdanih, strateških razloga razoren 1463. godine, što su potvrdila i arheološka istraživanja, a zatim su Osmanlije na ruševinama kraljevskog dvora podigle neophodne objekte za njihov boravak u gradu (1463-1626).
Ostaci ovog čuvenog grada se nalaze na dvadesetak kilometara udaljenosti od Vareša u neposrednoj blizini sela Mijakovića i Dragovića. I danas posjetioci mogu uz pratnju naših vodiča doživjeti dio bogate historije ovog grada i srednjovjekovne Bosne, čija je sudbina bila neraskidivo vezana. Hodati istim onim stazama kojima su hodali slavni bosanski vladari, bosanska vlastela i gledati predivni krajolik koji okružuje Bobovac za svakog posjetioca pruža nezaboravno iskustvo.
Pitanja
Otkaz putovanja od strane Visit Vareš
U slučaju ekstremnih vremenskih uvjeta, Visit Vareš zadržava pravo odgode datuma izvođenja aktivnost, ako je moguće za dan ili dva prije ili nakon rezerviranog datuma. Ukoliko promjena termina nije moguća, Vaše uplate će biti u cijelosti vraćene. Ostale uvjete putovanja možete pročitati - Uvjeti putovanja.

Osoblje i stručnjaci
Vodiči Visit Vareš i voditelji putovanja dat će sve od sebe da Vam osiguraju najbolje iskustvo bez da ugroze Vašu sigurnost u bilo kojem trenutku. To može značiti odmicanje od originalnog plana puta da bi se izbjegle neugodnosti i/ili rizici, koji mogu biti uzrokovani izvanrednim situacijama.

Klima

Ljeta su obično topla i sunčana. Od maja do oktobra temperature su ugodne za hodanje i bicikliranje. Uvijek postoji mogućnost za kišna razdoblja pa je neophodno ponijeti odgovarajuću odjeću i obuću za slučaj lošeg vremena.

Pitanja
Ukoliko imate dodatnih pitanja nazovite nas na +38761547190. Ovdje smo da Vam pružimo sve potrebne informacije. Također možete posjetiti našu web stranicu na www.visitvares.com